19.10.2017

Nowoczesny dział R&D gwarancją jakości portfolio.

Działalność Synthos AGRO w zakresie wprowadzania innowacyjnych rozwiązań produktowych i rozwijania obecnego portfolio jest realizowana przez Dział Rozwoju i Technologii (R&D).

Nowocześnie wyposażone pracownie pozwalają zarówno na prowadzenie prac w obszarze opracowywania receptur nowych pestycydów, jak i na pełną kontrolę jakościową otrzymanych produktów zgodnie z przyjętymi międzynarodowymi standardami.

W pracowni form użytkowych ciekłych Synthos AGRO prowadzi badania nad opracowaniem środków ochrony roślin w formach użytkowych SL, SC, FS, OD, EC oraz EW.

Do opracowania receptur środków w formie zawiesin (formy użytkowe SC, FS, OD) stosowane są laboratoryjne młyny kuleczkowe, które pozwalają na rozdrobnienie cząstek substancji do wielkości zapewniającej skuteczność biologiczną środka ochrony roślin. Wielkość cząstek jest ściśle kontrolowana za pomocą urządzenia laserowego.

Do zbadania jakości produktów będących zaprawami do nasion stosowana jest laboratoryjna zaprawiarka do nasion, dzięki której badana jest jakość wybarwienia materiału siewnego, przyleganie substancji aktywnej do ziarna/nasiona oraz sprawdzana obecność zjawiska osypywania się zaprawy z ziarna podczas procesu zaprawiania.

W przypadku form użytkowych tworzących emulsję w cieczy opryskowej w laboratorium badana jest stabilność emulsji wodnej produktu w różnych temperaturach i w wodach o różnym stopniu twardości oraz odczynie pH.

W pracowni form użytkowych stałych Synthos AGRO prowadzi badania nad opracowaniem środków ochrony roślin w formach użytkowych proszkowych oraz granulowanych: WP, WS, WG oraz SG

Do prac badawczych nad tymi formami użytkowymi służą młyn strumieniowy do mikronizacji stałych cząstek, które są składnikami tych produktów, a w przypadku form użytkowych w formie granulatów stosowana jest zagniatarka oraz granulator, który umożliwia otrzymywanie granulek o szerokim spektrum średnicy.

W pracowni testowej produkty poddawane są badaniom starzeniowym, dzięki którym można w sposób szybki poznać specyfikę zachowania produktu podczas przechowywania w okresie trwałości.

Pracownia jest wyposażona w komory testowe umożliwiające przechowywanie produktów w podwyższonych oraz obniżonych temperaturach wg zaleceń i metod badawczych FAO.

Natomiast pracownia analityczna wyposażona jest w liczne urządzenia pozwalające na kontrolę jakości produktów we wszystkich formach użytkowych. Opracowane przepisy analityczne są zgodne z najnowszymi wytycznymi organizacji standaryzacyjnych zajmujących się badaniami środków ochrony roślin pod względem fizykochemicznym. Badana jest zarówno zawartość substancji aktywnych, głównie za pomocą chromatografów cieczowych i gazowych oraz wydajnego systemu UHPLC-MS, jak i pozostałe parametry jakościowe, takie jak np. wartość pH, stabilność emulsji oraz zawiesiny, pozostałość na sicie, gęstość, pylistość, zawartość wody.

Skuteczność biologiczna produktów Synthos AGRO w warunkach szklarniowych oraz polowych sprawdzana jest we współpracy z renomowanymi polskimi instytutami naukowymi oraz firmami specjalizującymi się w tego typu badaniach. Produkty są testowane również w badaniach fizykochemicznych, toksykologicznych oraz ekotoksykologicznych.

Zespół Rozwoju i Technologii kładzie szczególny nacisk na innowacyjność produktów poprzez:

- stosowanie nowoczesnych adiuwantów, surfaktantów i środków pomocniczych (umożliwiających wprowadzanie zasad Integrowanej ochrony roślin oraz przyjaznych dla użytkownika i środowiska);

- opracowywanie receptur środków ochrony roślin w nowych kombinacjach substancji aktywnych i formach użytkowych,

- wprowadzanie nowoczesnych materiałów opakowaniowych.

Głównym celem działu R&D jest dostarczanie sadownikom, rolnikom i plantatorom produktów cechujących się wysoką skutecznością podczas ich stosowania, ale również wpływających pozytywnie na środowisko.

Bądź na bieżąco

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymaj dostęp do:

W moim gospodarstwie znajdują się uprawy:

* Klikając 'zapisuje się', akceptujesz politykę prywatności.

nie, dziękuję - nie chcę wiedzieć więcej